Projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00330

Kedvezményezett neve: AUTOTREND Kereskedelmi, Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, ERBA 96 Számítástechnikai Kft.

Projekt címe: Gyártási és MRO (karbantartási, javítási és felújítási) folyamatok automatizálását és hitelesítését biztosító alkatrész nyomonkövetési platform fejlesztése autóipari ellátási láncok számára, blockchain, és digitális iker technológiák használatával

Szerződött támogatás összege: 318 520 030 Ft

Támogatás mértéke: 62,72 %

A projekt tervezett befejezés dátuma: 2023.10.31.

Projekt leírása:
Pályázati projektünk célja egy olyan komplex, többkomponensű, teljes autóipari ellátási láncot felölelő nyomonkövetési szoftver és hardver megoldás létrehozása, amely átláthatóbbá, automatizáltabbá, tervezhetőbbé, ezáltal hatékonyabbá teszi az alkatrész gyártási, karbantartási, javítási, és felújítási folyamatait modern technológiák (IOT eszközökön és mesterséges intelligencián alapuló digitális iker, valamint blokklánc technológia) segítségével.
Egy, az ellátási lánc szereplőinek kötegeit (batch) és eseményeit megosztott rendszerbe történő adatgyűjtő, -hitelesítő, és –elemző rendszer segítségével létrehozhatók olyan adatcsomagok, amelyek egy végtermékhez, és annak alkatrészeihez is hozzáköthetők. Míg egy vállalati rendszer nem képes az alkatrészek teljes életciklusáról adatokat gyűjteni és elemezni, egy független rendszerben megnyílik annak lehetősége, hogy az adatszolgáltatók a korábbinál szélesebb körű adatgyűjtés alapján pontosabb elemzési, előrejelzési adatokhoz jussanak.
Így létrejött adatcsomagoknak köszönhetően kialakul egy termék (autó, elem) teljes életciklus-térképe, amely felhasználható logisztikai és gyártási folyamatok költségek optimalizálásához, hatékonyabb ellátási láncok kialakításához, pontos jövőbeli előrejelzések készítéséhez, valamint hozzájárul az alkatrész hamisítás visszaszorításához is. Projektünkkel ezen kutatás-fejlesztési célokat tervezzük megvalósítani.

A megvalósítás fő elemei:
Adatgyűjtés, adatelemzés, ezekre alapuló célalkalmazások és jelentések elkészítése, mobil alkalmazás fejlesztése, vezetői szokások elemzésére. A vezetői szokások elemzésével bepillantást nyerünk a jármű felhasználási körülményeinek az egyes alkatrészere gyakorolt hatásaiba, képet alkothatunk, kopó alkatrészek használatarányos állapotáról.
A projekt újdonsága, innovációja, hogy a teljes ellátási lánc felölelésével történő adatgyűjtés, és a digitális iker technológia alapú adatelemzés segítségével olyan átfogó képet tud adni a folyamatokról és azokban az egyes alkatrészekről, amely az ellátási lánc minden tagjának hasznos elemzési információt képes nyújtani akár a minőségbiztosítás (hibás alkatrészek, kötegek kiszűrése), akár az igény előrejelzés (várható alkatrész igények) területén. Ilyen átfogó, számos különböző szereplő együttműködésére épülő platformra a blokklánc technológia előtt centralizált megoldásokkal nem volt lehetőség. Emiatt az alkatrészek teljes életciklusát felölelő adatelemzésre sem volt lehetőség.